Занимљива граматика

1.Скривена села

У овом низу крију се разна имена ( градова, села, поља, планина и река).Пронађите међите међу њима имена насељених места.Нека вам у томе помогну велика и мала почетна слова.

  Бели Поток, Буча поток, Бијело Поље, Попово поље, Добро Поље, Диљ-Гора, Крањска Гора, Црна ријека, Црнојевића Ријека.

2.Изгубљено слово
У школском писменом задатку један ученик је написао:
 У бескрајним водама Атланског океана нестало је много бродова и много храбрих морнара док је откривен нови континент-Америка.

У бескрајним Антлантика стварно је нестало много срчаних морепловаца.Али и у задатку овог ученика нестало је, изгубило се, једно слово.

Откријте реч у којој сва слова нису на броју.

3.,,У случају пожара…’’
У ходнику једне школе, на стаклу иза кога стоје апарати за гашење пожара, крупним словима написано је кратко упуство:
У СЛУЧАЈУ ПОЖАРА РАЗБИ СТАКЛО И ПРИТИСНИ ДУГМЕ!
Овде се крије једна правописна грешка.Пронађите ту грешку, а узград погледајте како је написано на уређајима за гашење пожара у вашој школи или у којој другој згради.

4.Девојчице и дечаци
У једном друштву на летовању и Тивту нашло се шест ученика из различитих наших места. Двоје је било из самог Тивта, двоје из Крагујевца, а двојица делија стигла чак из Бањалуке.
Колико је у друштву било девојчица, а колико дечака?

5.Без велике муке
Може се лако, без  велике муке,
погодити то:
Које се наше речи састоје
само од четири слова,
а ипак имају
-сугласника сто?

6.Спреда и позади
    Које се наше речи читају  једнако и спреда и позади? Можете ли се сетити барем три такве речи?

7.Заменице и друге речи
     Која се лична заменица, ако се прочита натрашке, може претворити у везник, а која у узвик?

8.Тајанствени слогови
    На означеним местима испишите слогове са онолико гласова, односно слова колико има остављених места. С претходним и наредним слогом ти испуштени делови треба да чине две речи, с посебним значењем. Ево једног таквог примера:
МО…ФИН =МО(ДЕЛ)ФИН – МОДЕЛ и ДЕЛФИН.
Овде је, дакле, тајанствени слог ДЕЛ.
Потражите тајанствени слог у овим примерима:
КИ..КА,  ЉУ..НАР,  СО..СА ,  СЕ..НАЦ,   КО…ВА,   СЕ….НАЦ

9.Допунска слова
Напишите реч  лука одозго надоле, а затим паралелно с тим и одоздо нагоре. Ево овако:

л . . а
у . . к
к . . у
а . . л

Између првих и последњих слова напишите допунска слова тако да начините четири нове речи.
Такве допуњаљке можете састављати и сами.
Замислите било коју реч, напишите је одозго надоле и одоздо нагоре, а затим испуњавајте простор са два, три или четири слова, према договору. Можете се и такмичити у брзини допуњавања. Побеђује онај играч који први реши целу допуњалку. Решење се признаје ако се зна објаснити значење свим речи које су уписане.

10.А, be, ce, de…
Од скупина латинских слова RA, VO, TK, DK, KTTмогу се начинити речи ако се свако слово прочита онако како се чита појединачно или кад стоји у абецедном реду.
Знамо већ да је a – a , b – be,  c – ce, d – de…
Остало решите сами.

11.Град
Сви добро знамо да се речи састоје од гласова (фонема). Ако скуп гласова има неко значење, то је онда – реч. И један глас (односно слово, кад се напише) може бити реч ако има значење, као узвик о (О, како је леп дан!), или везник и (Миша седи и пише).
    Има тако речи које у себи крију још по једну или чак две друге речи – са сасвим друкчијим значењем .Довољно је да испремећемо гласове, односно слова , и већ се добије нова реч, с новим, посебним значењем.
Преметните на разне начине слова у речима ГРАД, ЛИПА, ДОБИТАК и ЈЕДАН. Колико се речи може начинити преметањем слова Л, П, И, А, а колико од слова Г, Р, Д, А – Д, Б, Т, К, О, И, А – Ј, Д, Н, Е, А?

12.Опасна трава
У речи трава крије се још једна реч. Она означава једну веома корисну и, у исто време, опасну природну појаву.
Преметните слова и пронађите реч која се крије у трави. Одмах је издвојте и напишите посебно, јер оно што та реч значи никако уз траву не би требало да стоји!

13.Ново село – нова реч
Ако се у речи капа промени само једно слово (п у с), добије се нова реч – каса.
    Колико се нових речи може начинити изменом слова у речима мува, паук, зрак или спалити?

 

Решења:

1.Међу датим именима на  насељена места односе се:
Бели Поток, Бијело Поље, Добро Поље и Крањска Гора.
Ако никад  нисте чули за Бели Поток, село испод Авале у близини Београда, или Бијело Поље, град у Црној Гори, или Крањску Гору, познато туристичко место у Словенији, могли сте погодити да су то имена насељених места по томе што су оба дела тих двочланих имена написана великим почетник словима.
2. У тексту задатка број 2 написано је Атлански океан (без т), а треба писати Атлантски океан (са т). Придев атлантски настао је од имена Атлант , које на крају има т. Нема никаквог разлога да се то т  ,,гута“ приликом изговора тога придева. Зато ће бити: Атлантски океан или Атлантик (где опет на крају запажамо сугласник т).
3.    На местима где стоје уређаји за гашење пожара требало је правилно написати овако:
У СЛУЧАЈУ ПОЖАРА РАБИЈ СТАКЛО И ПРИТИСНИ ДУГМЕ!
Грешка је начињена у облику разбиј.
        Према томе, правилно је: РАЗБИЈ СТАКЛО!, а не: РАЗБИ СТАКЛО!
4. У друштву су биле две девојчице и четири дечака. То знамо по речима двоје и двојица. За пар у коме је једно мушко и једно женско каже се двоје, а ако су оба мушкарца, онда су двојица. Будући да је било два пута по двоје (из Тивта и Крагујевца) и једном двојица (из Бањалуке), то је укупно две девојчице и четири дечака.
5. Ово је мала игра речима. ,, Сто сугласника“ имају реч  стог(сто  г), стоп ( сто п), стој (сто  ј) и сл.
6.
Речи боб, дуд, кук, поп, тат, ратар, потоп и сл. могу се читати једнако спреда и позади. И читаве реченице могу се читати нормално (слева надесно)и наопачке (здесна налево), а да не промене значење. Таква је нпр. реченица :  Саво, и маче једе јечам и овас.
То се зове палиндром (или ,,обосмерка“). Најпопуларнија палиндромска реченица код нас је Ана воли Милована. Она је ушла не само у енигматске часописе него и у поезију за децу и музику (компонована је и радо се пева и слуша)
7. Кад се заменица он прочита наопачке, добије се супротни везник но, а заменица ја, прочитана обрнуто, здесна налево, постаје узвик ај.
8.
Тајанствени слогови били су: ША, ДИ, КО, ЛО, ПЉЕ и СТРА.
Решења: КИ(ША)КА – КИША и ШАКА
ЉУ(ДИ)НАР – ЉУДИ И ДИНАР
СО(КО)СА – СОКО и КОСА
СЕ(ЛО)НАЦ – СЕЛО и ЛОНАЦ
КО(ПЉЕ)ВА – КОПЉЕ и ПЉЕВА (ијекавски облик им. плева)
СЕ(СТРА)НАЦ – СЕСТРА и СТРАНАЦ
9.Ево једног од могућих решења попуњалке под овим бројем:

л  у  к  а
у  т  у  к
к  а  н  у
а  п  е  л

На питање противника у игри треба објаснити значење речи утук, кану и апел.
Утук је ,,противотров“ или ,,одговор на надап“ (нарочито у полемикама), кану (или каноа) – кожом пресвучен чамац који води порекло од северноамеричких Индијанаца, а апел  је ,,позив“ и сл.

10. Слова у абецеди читају се на овај начин:a,be,ce ,č, ć,de, dž, đ, e, ef, ge, ha, i, j, ka, el, lj, em, en, nj,o , pe, er, es, š,te,u, ve, ze, ž.
Ако у скупинама RA, VO, TK, DK, KTT прочитамо свако слово на тај начин, изаћи ће речи  era (er-a), veo (ve-o), teka (te-ka), deka (de-ka),  и katete (ka-te-te).
11. Премећући слова у речи ГРАД, можемо начинити још две речи: ДРАГ и ГАРД. Шта је то ДРАГ, зна свако дете. Драг нам је, на пример, родни град. А шта је ГАРД, знају они који се баве боксом, мачевањем или рвањем. Јер, ГАРД је став, одбрамбени положај који заузимају борци у тим борилачким дисциплинама. Сама та реч потиче од француског глагола garder, што значи: ,,чувати“. Има о томе и једна прича у књизи Приче о речима, под насловом Гарда, па је можете прочитати.
Од речи ЛИПА могу се такође начинити још две речи: ПИЛА (тестера, жага) и АЛПИ и још два глаголска облика. Која, закључите сами.
У речи ДОБИТАК  крије се још и ОДБИТАК, а у ЈЕДАН – ЈЕДНА и име ДЕЈАН.
12. У речи ТРАВА крије се реч ВАТРА. Те две речи састоје се од истих гласова, само у различитом поретку. Значење једне речи, дакле, не зависи само од скупа гласова него и од њиховог поретка, који се не сме реметити.
13. Изменом слова у речима мува, паук, зрак и  испалити  могу се начинити многе друге речи. Тако од мува заменом првог слова може постати бува или сува, од паук- баук, јаук или маук, од зрак – мрак или крак и сл. Заменом четвртог слова у речи спалити добијају се нови глаголи спарити и спасити . Од мува може постати и мука, ако се замени треће слово итд.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s